20/1/11

MÀQUINES HIDRÀILIQUES


Fig. Conjunt d’una trompa d’aigua Dibuix que apareix en l’apartat
d’aspectes tècnics (Molera), detallant les parts més importants
.

La trompa d'aigua és el sistema de bufar que caracteritza la farga catalana.

La seva singularitat no sols rau en la manera d’obtenir el buf eficaç pel forn, sinó en les característiques físiques i químiques de l’aire injectat, que afecten al procés de reducció de la mena.

L’aigua d’una bassa, es fa baixar per uns arbres buidats per dins i disposats verticalment.

La velocitat de l’aigua, augmentada per una estricció o escanyall, fa entrar aire per uns forats, anomenats espiralls. Així baixa l’aigua per l’arbre, barrejada amb una munió de bombolles d’aire. Al final de l´arbre, una banqueta fa colpejar violentament el doll d’aigua i aire, separant les bombolles dels esquitxos d’aigua.

La caixa dels vents que ho envolta, manté l’aire comprimit sense que es perdi, alhora que drena l’aigua cap a un altre indret. L’aire comprimit es canalitza directament cap al forn.
Aquest aire està saturat de vapor d’aigua i arrossega alguna gota d’aigua líquida.

Farga Rossell. La Massana. Andorra Què és una Farga Catalana i més

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada