28/1/10

EL REC MAJOR I LA LLOTJA DEL TINT

La llotja del tint és un edifici gòtic civil del s. XV, destinat al tint de les robes o teixits de llana que es fabricaven a Banyoles. És a prop de la Pia Almoina, en el barri antic. Originalment era de planta rectangular, d'un sol pis. La coberta, de dues aigües, se sostenia amb tres arcades ogivals situades a l'eix central. L'entrada antiga, situada a la façana contrària del carrer Especiatus, es feia a través d'una gran arcada. Al seu interior hi havia tines excavades a la roca, a banda i banda d'un passadís central.Els edificis destinats a tints eren alts perquè es produïen vapors insans que calia evitar. Les teles tenyides es penjaven sota la teulada durant el primer assecat. L'aigua de les tines arribava des del rec Major, circulava per elles i anava a parar altre cop al mateix rec. Malgrat el seu nom actual no sembla que hagi estat mai una llotja de contractació, encara que potser era emprada com a edifici gremial.

L'entrada antiga de la Llotja del Tint estava situada a la façana contrària del carrer Especiatus, es feia a través d'una gran arcada. A l'interior hi havia tines excavades a la roca, a banda i banda d'un passadís central. Els edificis destinats a tints eren alts perquè es produïen vapors insans que calia evitar. Les teles tenyides es penjaven sota la teulada durant el primer assecat. L'aigua de les tines arribava des del rec Major, circulava per elles i anava a parar un altre cop al mateix rec.

A l'interior de l'edifici hi havia grans tines on es tintaven els famosos draps de Banyoles, que ja en el segle XIII s'exportaven a Gènova. L'aigua que s'utilitzava procedia del recs de l'estany, determinants per a l'impuls industrial de la vila.
A començaments del segle XV es construeix l'edifici del Tint del carrer de Sant Pere, un edifici que pel que sembla, tot i que no s'ha trobat cap document que ho asseguri, deuria ser gremial i on hi deurien anar-hi els teixidors i paraires per tenyir-hi les peces de llana. En un cens dut a terme l'any 1421 s'esmenta que
en una Banyoles amb 92 focs (famílies) i hi ha 29 persones que tenen oficis relacionats amb el ram tèxtil: " ... parayres, tixedors, tinyedors i drapers...", un percentatge força elevat tenint en compte la poca població de l'època. Aquesta xifra, poc a poc, anà creixent ja que a mitjan segle l'edifici del Tint es va anar quedant petit i se'n van haver de construir un de nou, però que fou enderrocat el 1467, possiblement abans d'estar acabat, per poder reparar les muralles amb les seves pedres. Tampoc no cal excloure l'existència d'altres tints de dimensions més reduïdes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada