28/10/09

batlle d'aigües. Banyoles

Encara que en el conjunt de Catalunya aquest va ser un càrrec creat en ésser suprimit el de batlle general després del decret de Nova Planta, que tenia la missió de policia dels cursos d'aigües, d'atorgament de concessions administratives a particulars, de dirimir qüestions entre aquests per raó d'aigües públiques i privades i d'altres matèries relacionades amb els aprofitaments hidràulics, a Banyoles, la seva elecció, tradicionalment, la feia l'Abat del Monestir.
La figura del Batlle d'Aigües es creà en el document de la Concòrdia, signat el 3 de juny de 1685, amb la missió de vetllar pel compliment de la legislació referent a la distribució i els usos de les aigües de l'Estany i dels Recs.
Del document titulat: Banyoles i els Recs.
Coordinat per: Mercè Alsius i Sunyer, Miquel Coma i Vila, Jordi Figueras i Bosch i Xavier Vila i Portella.


Ca n’Hort. Aquesta masia ja es troba en documents del segle XIII. El rec que hi pasava La família Hort tenia el nom de "Rec de n’Hort sobre els molins”.

El primer Batlle d’Aigües de Banyoles, elegit el 1686, fou Martirià Hort (pagès propietari).
Els Hort eren una família molt important. Tenien el càrrec de “batlles de sac” o recaptadors d'impostos del Monestir de Sant Esteve.

Amb més solemnitat, amb intervenció del notari, s’escollí el segon, el 1689, resultant elegit Rafel Verdera. Aquest sistema d’elecció no va durar gaire, perquè després del Decret de Nova Planta era triat, com la resta de càrrecs municipals, per la Reial Audiència i més tard, com en l’actualitat, seria un regidor de l’Ajuntament.

Aquí pots trobar el llistat de batlles d'Aigües fins el 2003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada