2/4/11

UN NOU MODEL MÉS JUST I DEMOCRÀTIC

ICV-Independents de Banyoles presenta el seu model de gestió del servei d’aigua potable.

El Govern Municipal de Banyoles (CiU i PSC) va portar al Ple la modificació del model de gestió del servei d’aigua potable. Consistia en extingir de comú acord amb l’Empresa Aigües de Banyoles la concessió vigent durant els propers 20 anys, crear una empresa mixta amb participació municipal, concedir sense cap mena de concurs públic per 50 anys el servei a la nova empresa i repercutir en el rebut de l’aigua un seguit d’augments i anticipacions del cànon, com a via de finançament de l’Ajuntament.

El nostre Grup Municipal (com també ERC) es va oposar frontalment a aquesta decisió per diverses raons: la dubtosa legalitat de privar a altres iniciatives empresarials de poder participar en un concurs (fet que atempta contra la lliure competència); la utilització de l’aigua com una mercaderia de la que obtenir beneficis i no com un dret de les persones (tal i com estableix l’ONU) i la injustícia de fer recaure el finançament municipal en el rebut de l’aigua que es paga no en funció de la renda sinó de la satisfacció d’unes necessitats, fet que carregaria molt més el pressupost familiar de les persones amb menys ingressos que les dels més benestants. Vam informar la ciutadania del perill que suposava la proposta del Govern Municipal i vam presentar al·legacions ben fonamentades al projecte, fet que ha portat a la seva postergació fins després del procés electoral.

Això posa el tema de l’aigua en el centre del debat fins al dia 23 de maig, de manera que des d’ICV volem posar de manifest la nostra proposta:

Qualsevol canvi en el model de gestió de l’aigua (que afecta clarament els drets de la gent de Banyoles, donada la categoria de bé comunal de l’Estany) ha de ser ratificat per la ciutadania en una consulta popular.

Cal impulsar des de l’Ajuntament la creació d’una Cooperativa de Treball, de la qual la pròpia institució seria soci col·laborador, aportant capital i participant en la presa de decisions. Aquest model de empresa mixta difereix totalment de la proposta del Govern Municipal per què crearia ocupació estable i de qualitat; per què impediria que una gran empresa amb interessos aliens als de la ciutat estigués en condicions de fer-se amb el control de la gestió de l’aigua; per què permetria una gestió democràtica i transparent de l’empresa; per què permetria captar petits capitals de persones que aconseguirien auto-ocupació; per què es fomentaria l’economia social i no el benefici privat.

L’Ajuntament elaborarà un plec de condicions per a la concessió del servei de l’Aigua que, sense excloure la participació d’empreses legítimament interessades en l’obtenció d’un benefici privat, tingui en compte molt especialment aspectes no merament econòmics, sinó socials de les propostes participants.

Aquesta Cooperativa podria assumir també altres serveis i subministraments municipals (neteja, jardineria, manteniments, pintura...).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada