8/12/10

QUE PASSA AMB L'AIGUA??


V
OLEM L'AIGUA CLARA!!

LES TRES “E” QUE FAN DIR QUE NO AL CONVENI: ECONÒMIC, ÈTIC I ECOLÒGIC.

El conveni per a la creació de l’empresa mixta, formada per l’Ajuntament de Banyoles i Aigües de Banyoles SAU, presenta tres punts conflictius: l’econòmic, l’ètic i l’ecològic, que des de la Plataforma per la defensa de l’aigua de l’Estany de Banyoles creiem que la ciutadania ha d’estar informada:

ECONÒMIC: ENS HIPOTEQUEN L’AIGUA.

Les bases d’aquest conveni deixen clar que l’empresa ha de tenir un benefici del 4.69% sobre la facturació any rere any fins el 2060.
  • Es calcula que els crèdits en els pròxims 50 anys seran del 5.2%. Actualment estem pagant el 5.2% però qui pot assegurar que durant 50 anys es mantindrà la mateixa quantia?
  • El conveni deixa oberta la possibilitat de la compra de la part privada per part d’altres inversors. Així doncs amb com una empresa que generarà benefici assegurat durant 50 anys serà un caramel tan llaminer per part de grans corporacions. Així doncs l’argument utilitzat per part del govern municipal de ser una empresa municipal s’esfumaria.
  • L’aigua s’apujarà fins a un 20% l’any 2016.
  • L’empresa avançarà a l’ajuntament de Banyoles la quantia de 2.700.000€ en concepte d’una part del cànon corresponent als pròxims 50 anys. Així doncs hi haurà 12 ajuntaments que deixaran de cobrar aquesta part.
  • Per tal de començar la operació l’Ajuntament haurà de pagar el 20% de les accions de l’empresa que són 200.000€.

ÈTIC: L’AIGUA ÉS NOSTRA, NOSALTRES DECIDIM.
  • L’Estany de Banyoles és un bé comunal, això comporta que els propietaris i propietàries de l’aigua de l’Estany som tots els banyolins i banyolines. L’aprovació inicial d’aquest conveni s’ha fet en un ple extraordinària en el qual no hi ha precs ni preguntes per parts dels ciutadans/es, i com a conseqüència els propietaris i propietàries. Així doncs el gestor de l’estany, l’Ajuntament de Banyoles, ha decidit sense tenir en compte allò que els propietaris/es opinen sobre aquest fet.
  • L’ajuntament de Banyoles queda lligat a una empresa privada durant 50 anys. I no hi ha hagut la opció de poder fer un concurs públic per veure si hi havia empreses que milloraven l’oferta i els serveis. Així doncs l’Ajuntament ha creat un monopoli amb l’aigua de Banyoles.
  • Amb aquesta operació el que s’intenta és: pagar el deute de l’Ajuntament mitjançant el rebut de l’aigua. Ja que al cap i a la fi qui paga el rebut és el ciutadà/na.

ECOLÒGIC: QUÈ PASSA AMB L’AIGUA DE L’ESTANY?
  • El conveni no parla de quin és el màxim d’aigua que pot extreure. El Reglament d’Activitats de l’Estany parla de 10.000m3/dia. Però en cap moment es parla d’un equilibri ecològic.
  • Alguns paper del conveni parlen de la possible extracció d’aigua de la déu de Lió. Aquesta déu, segons informes d’experts en la matèria, seria la principal font d’entrada d’aigua subterrània. A més a més l’informe deixa clar que la possible explotació d’aquesta déu pot comportar un desequilibri en la regeneració de l’aigua de l’Estany.
SEGUEIX EN CONTACTE AMB LA PLATAFORMA: http://aiguadebanyoles.wordpress.com/
VINE I COL.LABORA!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada