12/10/10

El "Comunidor" del mal temps. Santa Maria de Porqueres

L'esglésiade Porqueres és una joia del romànic considerada Monument Nacional que ha arribat fins els nostres dies amb poques modificacions. És d'una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular. La nau es separa del presbiteri amb un arc triomfal, arc toral que es recolza damunt dues grans columnes amb capitells molt ben esculpits amb motius religiosos que tallen bruscament l'austeritat interior. L'absis té tres absidioles semicirculars que, junt amb dues capelles laterals, amplien l'àmbit del presbiteri.

Al costat de l'església, a l'esquerra, trobem un petit porxo obert als quatre costats anomenat "comunidor"(
en castellà esconjuradero). Era utilitzat per "comunir" (conjurar )) amb oracions i exorcismes les tempestes i el mal temps. Aquesta construcció aixopluga un pedró acabat en una creu de ferro que corona el teulat.

L'emplaçament d'edificis en aquesta zona no és capriciós ni casual. L'indret és un dels punts més enlairats de la banda est de l'Estany, allunyat dels aiguamolls veïns i de possibles inundacions però amb l'aigua el suficientment propera com per convidar a l'assentament humà.

Comenir significa conjurar o exorcitzar les bruixes o els mals esperits per evitar que descarreguin les tempestes que han estat generant. L’acte de comenir es feia a la porta de l’església o en una mena de porxo, el comenidor, situat en un indret elevat i proper a l’església. El comenidor també era el capellà que comenia.

El capellà o el rector de l’església del poble encetava un diàleg amb la bruixa o el dimoni per convèncer-los que dispersessin les tempestes. De vegades, per allunyar-se, la bruixa exigia una penyora.

Document interessant: Ángel Vergés i Gifra. Revista interactiva de literatura oral

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada