4/8/09

La transèquia. Una caminada popular que ressegueix el camí de la Sèquia amb un caràcter festiu, ecològic, familiar i no competitiu.


JOVE CAMBRA INTERNACIONAL DE MANRESA va crear l’any 1985 una caminada popular la qual es pot fer a peu, a cavall o amb bicicleta, com a homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construir la sèquia, que encara avui aporta un gran cabal d’aigua a la ciutat de Manresa.

El terme Transèquia (contracció de la preposició « Trans » i del substantiu « Sèquia », i registrat per JOVE CAMBRA INTERNACIONAL DE MANRESA) indica clarament la finalitat d’aquesta activitat: fer un recorregut a través de la sèquia, des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, fins arribar al Parc de l’Agulla de Manresa. Un canal d’aigua que té molt a veure amb les Festes de la Llum, que es celebren cada any a Manresa el dia 21 de febrer amb motiu de la misteriosa llum, la qual va provocar continuar amb la construcció de la sèquia, amb la conseqüència de la portada de l’aigua desde el riu Llobregat fins a la capital del Bages.

HISTÒRIA

Al segle XIV, el Bages patia una greu sequera la qual va provocar que el Consell de la Ciutat de Manresa decidís la construcció d’un canal d’aigua (sèquia) entre les poblacions de Balsareny i Manresa per portar l’aigua del riu Llobregat a la ciutat.
Els treballs de construcció d’aquesta obra d’enginyeria, la sèquia, es van aturar en diverses ocasions ja que el bisbe de Vic, senyor de les terres del terme de Sallent, va prohibir les obres. Finalment es van renprendre l’any 1345 com a conseqüència d’un suposat miracle. Aquest miracle era la senyal d’una llum esperançadora que va entrar a l’esglèsia del Carme de Manresa, la qual va permetre acabar les obres de la sèquia l’any 1383 i per tant, acabar amb la sequera, fam i pestes de la comarca.

CAMINADA

Recorregut: de Balsareny a Manresa (passant pels termes municipals de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Manresa). Distància: 26 k. Modalitats: a peu, a cavall o en bicicleta.

No és de caràcter competitiu sinó més aviat és de caràcter festiu, ecològic i familia. Hi participen més de 6.000 persones.

Organitza: Jove Cambra Internacional de Manresa


Fonts i més informació:

http://www.jcimanresa.org/ca_es/transequia/historiacaract.aspx


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada